Maksimum Patent - Danışmanlık Mühendislik Eğitim HİZ. SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.
  • MAKSİMUM PATENT
    "MARKA" TESCİLİ

    Markanızı almakta çok geç kalmayın! Rakiplerinizin bir adım önüne geçin, Sonradan Üzülmeyin!...

  • PATENT BAŞVURUSU
    PATENT

    Patent sınırlı bir yer ve süre için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, kullanılmasını...

  • FAYDALI MODEL NEDİR?
    FAYDALI MODEL

    Sınırlı bir süre ve yer için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını...

  • ENDÜSTRİYEL TASARIM NEDİR
    "ENDÜSTRİYEL" TASARIM

    Tasarım bir ürünün tümü bir parçası veya üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, doku malzeme, esneklik gibi...

ENDÜSTRİYEL TASARIM

Hizmetlerimiz

Endüstriyel Tasarım Tescili nedir?

Tasarım bir ürünün tümü bir parçası veya üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, doku malzeme, esneklik gibi insan duyguları ile algılanan çeşitli unsur, ya da özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.

Endüstriyel Tasarım hakkının koruma kapsamı nedir?

Tescilli bir tasarımın hak ve yetkileri sadece tasarım hakkı sahibinindir. Üçüncü kişiler tasarım hakkı sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki bir ürünü üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaç ile kullanamaz veya bu amaçlarda elde bulunduramaz.

Tasarım Tescili Süreci Neleri İçerir?

Ülkemizde endüstriyel tasarımların tescil süreci özet olarak şekli inceleme, endüstriyel tasarım siciline kayıt ve yayın, itirazlar ve belgelendirme olarak dört ana işlem sürecinden oluşmaktadır.

- Şekli İnceleme: Başvuru için gerekli evrakların başvuruda sunulup sunulmadığı, sunulmuş ise bu evrakların ilgili Yönetmelik maddelerinde açıkça ifade edilen nitelikte olup olmadığının incelenmesidir.

- Endüstriyel Tasarım Sicile Kayıt ve Yayımlama: Endüstriyel tasarım tescil başvuruları Endüstriyel Tasarım Siciline kaydedilmesi ve ilgili ilk Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteninde yayınlanmasıdır.

- Tescile İtiraz: Yayınlanan tasarımlara, yenilik ve ayırt edici nitelik vasfına sahip olmadığı gerekçesiyle yada hak sahipliğine dayanarak ilân tarihinden itibaren altı ay içinde Enstitü nezdinde itiraz edilmesidir. İtiraz edilen tasarımın hak sahipliği ile, yenilik ve ayırt edici nitelik vasfına sahip olup olmadığı sunulan belgeler ışığında Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenir.

- Belgelendirme: 6 aylık yasal itiraz süresi içerisinde endüstriyel tasarım tesciline ilişkin itirazda bulunulmaması yada yapılan itirazların reddedilmesi tasarım tescil belgesinin hazırlanmasıdır.

Endüstriyel Tasarım Belgesi koruması, başvuru tarihinden itibaren her 5 yılda bir yenileme yapılarak 25 yıla kadar sürmektedir. Ürün, 25 yıldan sonra halka malolmuş olup; herhangi bir koruma geçerli değildir. Tescil koruması ülkesellik içerdiğinden belge sadece Türkiye sınırları içerisinde koruma haklarına sahiptir.